Tiberiu Protopopescu

Comunicat al Marii Loji Regulare a României după Conventul de Alegeri din 19 Noiembrie 6022

 1. Acasă
 2. /
 3. Noutăți și evenimente
 4. /
 5. Comunicat al Marii Loji Regulare a României după Conventul de Alegeri din 19 Noiembrie 6022

Conventul de Alegeri al Marii Loji Regulare a României s-a desfășurat în ziua de sâmbătă, 19 noiembrie 6022, ora 14.00, la Templul Palatul Ghica Tei, în Or:. București. Lucrările Conventului s-au desfășurat în Ținută Rituală.

La acest Convent au participat invitați din țară și străinătate, membri ai unor Mari Loji prietene, precum:

 • Marea Lojă Regulară Europa Unită, reprezentată de P∴R∴Fr∴ Valentin Șuvăr, Mare Maestru, însoțit de o delegație de D∴R∴Fr∴ membri ai M∴C∴ al M∴L∴R∴E∴U∴.
 • Marea Lojă de Studiu al Artei Regale, reprezentată de P∴R∴Fr∴ Ceris Popescu, Mare Maestru, însoțit de o delegație de D∴R∴Fr∴ membri ai M∴C∴ al M∴L∴S∴A∴R∴. Cu această ocazie s-a semnat în mod Festiv un tratat de ,,Prietenie si Inter vizită” între cele două Obediențe.
 • Mt. Olive Grand Lodge din Chicago, Illinois reprezentată de D∴R∴Fr∴ Bryant Keys Grand Chancellor, împuternicit al P∴R∴Fr∴ Chris McClinton, Mare Maestru. Cu această ocazie s-a semnat în mod Festiv un tratat de ,,Prietenie, Recunoaștere Reciprocă si Inter vizită” între cele două Obediențe.
 • Soglia – Society of Grand Lodges in Alliance, reprezentată de P∴R∴Fr∴ Călin Coșar, Președinte,
 • Corpurile Concordate ale Marii Loji Regulare a României au fost prezente prin Delegația Ritului Scoțian Antic și Acceptat Regular condusă de P∴P∴I∴Fr∴ Theodor Liviu Dumitrescu, Suveran Mare Comandor.

Ordinea de zi a Conventului Marii Loji Regulare a României este următoarea:

 1. Cuvântul Marelui Maestru, Bilanțul de activitate.
 2. Raportul Marelui Secretar despre situația Lojilor din Obediență aflate pe Tabloul Marii Loji, Regularizări, precum și alte aspecte legate de activitatea Secretariatelor Lojilor. Propuneri pentru îmbunătățirea activității Secretariatelor Lojilor și a legăturii cu Marele Secretar al Marii Loji.
 3. Raportul Marelui Trezorier privind situația Marii Trezorerii a Marii Loji Regulare a României, precum și legătura dintre Trezoreriile Lojilor din Obediență aflate pe Tabloul Marii Loji și Marea Trezorerie. Propuneri pentru îmbunătățirea activității Trezoreriilor Lojilor și a legăturii cu Marele Trezorier al Marii Loji.
 4. Raportul Comisiei pentru depunerea Candidaturilor la demnitatea de Mare Maestru. Alegerea Marelui Maestru conform art.11 din Constituția Marii Loji Regulare a României.
 5. Alegerea conform art. 14 din Constituția M∴L∴R∴R∴ a Marilor Demnitari ai Marii Loji Regulare a României.

Lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă de puternică emoție Masonică, iar în urma alegerilor pentru înalta demnitate de Mare Maestru al Marii Loji Regulare a României, desfășurate în strictă Regularitate respectându-se toate condițiile impuse de Constituția și Regulamentul Obedienței, a fost ales cu unanimitate de voturi, P∴R∴Fr∴ Tiberiu Protopopescu.

P∴R∴Fr∴ Tiberiu Protopopescu, este avocat cu experiență în Baroul București și Consilier de Proprietate Intelectuală. A fost inițiat în anul 2006, an profan, sub Obediența Marii Loji Naționale din România, iar în anul 2015 s-a transferat în Marea Lojă a României. Ulterior, aceasta a fuzionat și s-a transformat în actuală Marea Lojă Regulară a României. A parcurs ierarhia funcțiilor Masonice ocupând pe rând toate funcțiile din Loja Simbolică culminând cu cea de Maestru Venerabil pentru 2 mandate complete, apoi pe scara ierarhică a Demnităților din Marele Consiliu. Încă din primul moment când a fost posibil, imediat ce a primit gradul de Maestru Mason, a ales calea de Perfecționare a Ritului Scoțian Antic și Acceptat care era în Concordat cu M∴L∴N∴R∴, fiind condus de P∴P∴I∴Fr∴ Constantin Iancu, Suveran Mare Comandor. Urcă întreaga ierarhie a gradelor R∴S∴A∴A∴, astăzi el deține gradul 33º și ultim, Suveran Mare Comandor Onorar.

După închiderea rituală a Lucrărilor Conventului Marii Loji Regulare a României, FFr∴ au continuat cu Ritualul de Agapă Fraternă, desfășurat la Punctul Geometric aflat în salonul mare al Palatului Ghica Tei, în Or București.

Prin alegerea noului Mare Maestru al Marii Loji Regulare a României în persoana  P∴R∴Fr∴ Tiberiu Protopopescu, se deschide o nouă pagină în dezvoltarea armonioasă pe care a pornit această structură Masonică, așa cum și-a dorit P∴R∴Fr∴ Nicu Filip, cel care a pus bazele acestei Mari Loji, iar speranța lui că aici Fraternitatea, Onoarea, Adevărul și Bucuria vor fi prezente în sufletul Fraților care compun această Obediență.

 

Biroul de presă al M∴L∴R∴R∴